keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Kuvitelkaa, että olisi tulipalo...

Tänään päästiin tositoimiin. Tai no, lähinnä leikittiin nukeilla.

Eka labra oli siis tänään, ja ei, älkää hämääntykö sanasta labra, tänään käytiin perushygieniaa ja sänkypotilaan kohtelemista läpi. Meitä oli aina pari harjoittelemassa kutakin tehtävää, ja me saatiin mun parin kanssa tehtävä, jossa meiän piti ensiksikin opetella sairaalasängyn mekaniikkaa, ja lisäks vielä opetella pelastamaan potilas/asiakas/asukas sängystä turvalakanan avulla. Sängyssä makoili siis herra Pentti Potilas. Aika hiljainen kaveri…


Sängyn tutkiminen oli oikeesti aika hankalaakin. Ite mä oon saanut (joutunut?) painella kaukosäätimestä nappia, jolla saadaan säädellä sängyn korkeutta ja sängyn toisen pään kaltevuutta. Mutta tuolla meillä olikin semmoinen "vanhanaikainen" sänky, jossa oli ties mitä vipua ja poljinta. Kyllä ne selvis, kun vähän kokeili. Onneks tosiaan herra Potilas oli nukke.



kuva: merivaara.fi


Sitten kokeiltiin sitä pelastamista turvalakanalla. Meillä oli ohjeet paperilla, ja seurattiin niitä. Omasta mielestäni karuinta oli, kun sängyssä makaava henkilö (tai nukke) piti "tiputtaa" sängyltä lattialle. Meillä ei millään tahtonut mennä jakeluun tuo ajatus, että kun jos tollaisia tilanteita tulee, että joudutaan sänkypotilasta hänen heikon fyysisen kuntonsa takia pelastamaan turvalakanalla, niin häntä sitten raahataan patjoineen päivineen lattialla!? Kauheinta meistä oli se, että eikös se nyt satu tai tärähdä ikävästi kun semmonen aikamoinen tipautus sieltä sängyltä on kuitenkin lattialle. Me vähän kyseenalaistettiin tota tapaa "auttaa" potilas pois sängystä, mutta saatiin tiukka vastaus :"Kuvitelkaa, että olisi tulipalo, ei siinä ole kauheasti aikaa miettiä!" Okei, ei mietitä sit.


Ton tehtävän lisäksi muilla oli lakanan vaihtoa, toinen pari vaihtoi tyhjään sänkyyn, ja toinen pari vaihtoi lakanat potilaan maatessa sängyllä. Hyvin sujui kummallakin parilla!

Neljäs pari sai tehtäväkseen hoitaa jalat. Ensiksi niitä liotettiin, sitten rasvattiin ja raspattiin ja sitten sukat (puhtaat!!) jalkaan. Ei mitään sen kummoisempaa. Tietysti siihen voi sitten liittyä kynsien leikkaamista ja viilaamista, mutta me ei tehty niitä tällä kertaa. Itsehän en todellakaan pidä varpaista, joten kaverille jalkahoidon tekeminen oli myös mulle henkinen voitto. 


kuva: kalevanhoivajahoito.fi


Seuraavalla kerralla meillä onkin vuorossa vuodepesut! Bikinikausi siis avataan virallisesti ens viikolla. Vois tosiaan nää pakkaset jo pikkuhiljaa hellittää… 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti